Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: possible stator issue???

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14
    I'm getting a lot of vapor out of the crankcase breather. and my voltage dropped to 12. was wondering if thats most likely the stator fried

  2. #2
    Can't speak to the vapor.

    Is 12 VDC what you're measuring at the battery? Is the bike running? What are the RPMs when you measure? You say the voltage 'dropped', so presumably there's a charging and/or a battery issue...

    My voltage (read at the instrument cluster) is 12.2-12.4 with the key on, not running. It falls to 10.something-or-so during start-up, then once the engine's running climbs steadily to 13.7-13.9 VDC at idle (1K RPM). Going down the road at 3k-4k RPMs it reads 14.0-14.1 VDC. I keep my battery on a Tender when not riding, and the battery is fairly fresh (couple months old).

    Alan

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14
    Everything was running good then I noticed steam/vapor coming out under the airbox cover. I switched over to temp bat and the temp was fine and the bat had dropped to12.5 to 13 so I headed home and by the time I got home the bat was at 11.8 to 12. I took the seat and covers off looking for what was smoking or steaming. and pinpointed it to the crank case breather. I started the bike back up and after a couple minutes of running vapor/steam started pouring out of the crank case breather and the voltage guage was at 11.5 11.9 and the voltage system error was on the ic and battery and engine light came on.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    244
    Ah, that's normal. Keep riding.

    JK. :p

    I've never heard of the smoke/steam symptom. I'm assuming you checked the oil level. If you are on a '09 and haven't done the rotor/stator dance, then you might as well do it now. Your voltages certainly suggest that is your problem, but in reading this forum you'll see that the problem can manifest itself in so many ways.

    You could go nuts and/or broke trying to rule out everything that COULD be giving you trouble.

  5. #5
    Senior Member Shawns's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    904
    Stator or VR. One or the other possibly both.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14
    I was hoping to make it threw the rest of the riding season and do all the upgrades over the winter. I got the bike at the beginning of June and it only had 1400 miles on it now it has 2800. Hope the tech I recently met is a big buell guru as he says he is. Cause I had it at my local Harley dealer a couple weeks ago to reset the security code and they had no idea how to do it then tried to charge me $50 for hooking it up to their computer. Any how first thing first find the problem then go from there

  7. #7
    Senior Member Shawns's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    904
    Stator isn't that bad you just need a crank locking too, 3/4' torque wrench, locktite 272 and 648(or permatex equivalent), I believe a 32mm socket, a little time and patience.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    1,313
    32mm is correct, and of you don't have or can't get a locking tool (mines loaned out right now) then get a powerful impact and it'll do the trick in a pinch

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    250
    You can check the stator outputs by using a multimeter on the plug beneath the seat. It's possible one or more of the phases is shot due to overheating.

    The voltage dropping after long periods at idle is consistent with stator or VR failure (or failure in process).

    The steam seems like a separate issue. Are you sure it's the crankcase breather and not the vent on the tank? Have you ridden in rain lately?

    Moisture boiling out of oil happens. But it shouldn't be to the extent you're describing unless there is alot of condensation accumulating some how in the engine.

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    14
    Well got the news the stator is fried and it took out the VR too. Got all the pieces on the way for the stator ordered one from Ricks electric ordered the drilled stator rotor from EBR along with the nut and gasket. Also noticed after I finished my order they have the LED tailights again really wish I would of seen that when I was placing my order so I don't have to pay the shipping a second time. But I can't find a VR made for my bike so I'm wondering what other one's will work and whats the perfect spot to relocate it to?



Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Possible stator issue, not sure.
    By Hzuiel in forum Buell Lightning XB12S, XB12Ss, CityX, XB12Scg
    Replies: 14
    Last Post: 09-22-2014, 02:08 PM
  2. Stator issue. Help please...
    By Kohmeo in forum Troubleshooting
    Replies: 3
    Last Post: 06-24-2013, 02:02 AM
  3. Stator, Rotor issue
    By kendrakaydenkennedi in forum Buell 1125R
    Replies: 5
    Last Post: 08-29-2012, 09:33 PM
  4. Is this a stator issue?
    By BuellSki in forum Buell Lightning XB12S, XB12Ss, CityX, XB12Scg
    Replies: 19
    Last Post: 08-18-2012, 11:36 PM
  5. Help with stator / charging issue
    By notquitesane in forum Buell Lightning XB12S, XB12Ss, CityX, XB12Scg
    Replies: 10
    Last Post: 08-04-2011, 02:38 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •