Results 1 to 6 of 6

Thread: 2010 Buell xb12 xt goes high rpm when hot

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    3

    2010 Buell xb12 xt goes high rpm when hot

    hello everybbody

    nice to have such support from you all
    i bought 2010 Buell xb12 xt model from Japan 19000 km on it

    just after riding some kms i noticed that when the engine is getting hot it will not start or starts after several attempts and there is such symptoms

    1) the rpm goes 2000-3000 and the engine light is on,
    2) during this time the throttle is not responsive and i feel the smell of fuell,
    3) in some cases it will **** down, but most cases after a minute of working it is getting in its normal way and i can drive till the next time i try to start the engine

    it happens when the bike is hot

    self-diagnostic shows code 56

    please advise where to look, what to do to understand what is happening to my bike

    how to act?

  2. #2
    Senior Member Barrett's Avatar
    Join Date
    Jun 2020
    Location
    AmishLand, PA
    Posts
    145
    Quote Originally Posted by vahearm17 View Post
    hello everybbody

    nice to have such support from you all
    i bought 2010 Buell xb12 xt model from Japan 19000 km on it

    just after riding some kms i noticed that when the engine is getting hot it will not start or starts after several attempts and there is such symptoms

    1) the rpm goes 2000-3000 and the engine light is on,
    2) during this time the throttle is not responsive and i feel the smell of fuell,
    3) in some cases it will **** down, but most cases after a minute of working it is getting in its normal way and i can drive till the next time i try to start the engine

    it happens when the bike is hot

    self-diagnostic shows code 56

    please advise where to look, what to do to understand what is happening to my bike

    how to act?
    how to act?
    great place to start is by initiating ONE THREAD ONLY when seeking help.

    i bought 2010 Buell xb12 xt model from Japan 19000 km on it
    exported? likely history of being subjected to flooding and salt water attacks. most are.

    self-diagnostic shows code 56
    always a failing ECM. check ECM electrical connectors and dedicated ground but always a failed ECM.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    3
    thanks for kind advices

    the bike was not flooded and there are no signs of water

    actually the bike works, only sometimes when it hot it will not start normally

    and when it starts the engine light goes on and RPMs goes 2000-3000( at this period i cant apply gas , it stops, )

    after some time the bike works fine again


    also advice who have experiance with code 56? what can be the problem?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    135
    Just a WAG here but..... You may want to reread Barrett's comments. YOu may find what code 56 means and in the process fix the problem. Good luck!

  5. #5
    Senior Member 34nineteen's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Posts
    2,394
    I looked up code 56 in a Buell service manual I downloaded online for free, and it is discussed in depth on pages 2-74 and 2-75.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    3
    thanks alot guys
    will read and return back



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •