Results 1 to 6 of 6

Thread: Unhappy Ulysses

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    2

    Unhappy Ulysses

    Hello XB riders,
    My Midnight Black XB12XT 18,000 kms is giving grief by repeatedly chucking the CEL accompanied by a soft spark skip, it does not log a code.
    I thought it was an overheat however the fan works at 220 & running Buelltooth live data it is operating at around 170. Also installed new temp sensor & battery.
    The AFV was 89.
    I did the entire additional earth strap thing cleaned all contacts etc.
    I installed a Baro sensor & tune by Revison Moto to bypass the O2 sensors, no change.
    It is standard apart from foam air filter & breather mod.
    Any suggestions would be appreciated as I am at the point of not knowing how to proceed apart from taking it to an expert who will probably turn out not to be!
    Thanks MegaMikee

  2. #2
    Senior Member Barrett's Avatar
    Join Date
    Jun 2020
    Location
    AmishLand, PA
    Posts
    866
    Assuming your 12XT "touring long" model is a 2008-2009. Adaptive Fuel Value of 89 considered to be somewhat outside the traditional 3-5% accepted value. ECM has learned to "remove fuel" which is shortening the injector pulse-width in CL.

    With NO CEL or active/historical fault codes the causes may be:
    One or both fuel injectors "weeping" fuel into the TB
    Failing O2 sensor
    IAC and companion TB port suffering from heavy carbon build-up
    Failing IAC
    Incorrect breather mod performed resulting in excessive pressures building up internally...crank and top-end regions....which will adversely affect correct AFV being established

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    2
    Thanks for your reply, XT manufacture date is Jul 09.
    Back to the workshop to check breather hoses.............

  4. #4
    Senior Member Cooter's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Crawling up your skirt
    Posts
    10,907
    Quote Originally Posted by megamikee View Post
    I installed a Baro sensor & tune by Revison Moto to bypass the O2 sensors, no change.
    So, if you had a minor occasional miss with your daily driver, the first fix is to break into and modify the ECM!? Sigh. Please return it to stock so you can have a chance of fixing it without chasing all the issues you just created by doing that.

    Ok then, Cooter you smartypants, how do I diagnose the issue?

    Well first, you'll need to be a mechanic (duh... obviously). If you aren't a mechanic, the first tool you'll need to use are your eyes and your brain.
    http://buellmods.com

    Once you go through those steps that are laid out one by one in that short book, in order of importance, written by the engineers that made the Buell, you will then have an idea of the direction to go for repair, and maybe strangers on the internet can help you when you finally have some kind of information to give them.

    Does it have 1 or 2 O2 sensors? Mods? Condition? Last repair/mod done? Did you follow ALL the steps messing with the ECM? You'll need to UN-do them ALL... correctly...For any proper diagnosis to continue, or we are just guessing, and throwing parts at it is expensive, time consuming, and frustrating.

  5. #5
    Senior Member 34nineteen's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Kolache Factory
    Posts
    4,432
    I’d like to speak to your manager.

  6. #6
    Senior Member Cooter's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Crawling up your skirt
    Posts
    10,907
    I am the manager






    "You can't help someone that won't help themselves"
    -MGMT



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •